Cine urmareste viata politica de la Bucuresti nu poate sa nu remarce ca, de mai mult timp, opozitia asteapta. Nu mai lanseaza niciun fel de initiative. Nu mai introduce nicio tema noua in discursul politic. Ce asteapta PSD, PNL si PC, reunite sub numele de USL? Raspunsul corect la aceasta intrebare ne poate dezamagi. Cu toate astea, nu-l putem ignora. Cred ca opozitia asteapta ca in PD-L sa se intample ceva ce nu se va intampla.
Cum arata aceasta Fata Morgana pe care o asteapta, de cel putin o luna, cu sufletul la gura, USL? Intr-o exprimare brutala, liderii socialisti si liberali au stat cu bratele incrucisate, considerand ca PD-L se joaca cu un exploziv care, manuit in mod primitiv, ar putea sa ii arunce in aer. Cu alte cuvinte, lupta din interiorul PD-L pentru functiile de conducere ar fi de natura sa genereze o ruptura. Iar un partid care se rupe, la putere fiind, ar urma, in mod natural si fatal, sa piarda puterea. Fara a fi necesar ca adversarii politici sa intreprinda ceva.
Pornind de la aceasta marota, Uniunea Social Liberala a lasat, practic, intreaga initiativa in mana adversarului. Nemaifacand nimic, liderii PSD si PNL au asteptat si inca asteapta ca jocurile de natura sa-i aduca pe ei la putere sa fie facute cu ocazia Congresului PD-L.
Dezamagirea va fi crunta. Chiar daca, teoretic, exista posibilitatea ca unii dintre actualii lideri PD-L, invinsi in alegerile interne si dezamagiti de partizanatul lui Basescu, sa incerce o deplasare catre opozitie, aceasta miscare nu poate fi sub nicio forma posibila in conditii de expectativa in taberele liberalilor si socialistilor. Dimpotriva. Ar fi fost cazul ca opozitia sa trimita semnale puternice, atat discrete, cat si publice, pentru a-i atrage de partea ei pe unii dintre cei care se simt, in acest moment, vulnerabili in raport cu Basescu. Si nu s-a intamplat acest lucru.
La ce ma refer, concret? La faptul ca ofensiva desfasurata in ultimele luni de catre Serviciul Roman de Informatii, sub conducerea directa a generalului Coldea, in directia vulnerabilizarii si “fragezirii” unora dintre lideii PD-L, dosariada concentrata in special asupra sustinatorilor lui Blaga, ar fi fost de natura, daca opozitia nu ar fi ramas incremenita in front, sa-i determine pe unii lideri PD-L sa plece scarbiti din acest partid si, in acelasi timp, sa-si caute protectie in alta parte. Cu singura conditie ca opozitia sa fi actionat in acest sens.
Cea mai buna dovada ca am dreptate este ca, atat in discursul de la Congresul PD-L al lui Basescu, cat si in alte interventii importante, USL a fost aproape cu desavarsire ignorata. Ca si cand ea nu ar mai reprezenta vreun pericol.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu